Martin Lind ger upp äktenskapet

Såja, nu börjar vi känna igen biskoparna igen. Linköpingsbiskopen Martin Lind ”kommer ut” i dagens DN med att rakt ut säga att ”Min övertygelse är att det inte existerar några hållbara teologiska skäl mot samkönade äktenskap” och ”kan kyrkan välsigna partnerskap, kan kyrkan också kalla partnerskap äktenskap.” Det är i allafall ärligt, utifrån hans tidigare ståndpunkter.

Än så länge är det bara han och Claes-Bertil Ytterberg i Västerås som uttryckligen gett lagförslaget sitt stöd. Nu kommer drevet börja gå och snart kommer de andra en efter en att rätta in sig i ledet. Så har det fungerat tidigare och så kommer det sannolikt att gå till också nu.

Att Anders Wejryd, Esbjörn Hagberg, Hans Stiglund, Carl-Axel Aurelius, Caroline Krook och Hans-Erik Nordin i dagsläget säger något annat kommer inte att hålla särskilt länge om de inte i grunden vänder om och vågar ta strid för Bibelns auktoritet, inte bara vad gäller partnerskap, utan i det kristna livet som helhet. Jag ber att åtminstone någon av dem skulle våga.

Annons

7 svar

 1. Eller så är det faktiskt så enkelt att de tycker så? Vem är det som tvingar dem ”rätta sig i ledet” enligt dig?
  Bibeln kan tolkas olika, men det kanske är för icke-auktoritärt för dig och för PK (politiskt korrekt)?

  Ta strid, auktoritet och att våga? För och emot vem?

 2. Du skriver: ”Eller så är det faktiskt så enkelt att de tycker så?”. Ja det är möjligt, men i mina öron låter det som en logisk kullerbytta, därav min kommentar. Martin Linds uttalande är mycket mer konsekvent och begripligt, nämligen att om vi välsignar partnerskap borde det rimligen inte vara någon skillnad att kalla det för äktenskap. Men det är ju just på den punkten de nämnda biskoparna svävar på målet och verkar mena att det fortfarande skall vara skillnad på äktenskap och partnerskap, trots att de juridiskt sett skall ha samma rättverkan. Därför menar jag att det är en i längden omöjligt ståndpunkt. Och när det utkristalliserar sig tror jag att de kommer att ”rätta sig i ledet”. Men jag ber fortfarande om att Gud skall röra vid deras hjärtan och hjälpa dem till omvändelse och nyorientering.

 3. Hmm, vad är din egen ståndpunkt? För eller emot?

 4. Vilka är dom vars hjärtan du hoppas gud ska röra vid och omvända? Homosexuella eller prästerna?

 5. Nog tror jag att Gud behöver röra vid allas våra hjärtan, till omvändelse och upprättelse. Men de jag har speciellt i åtanke i den här frågan är Svenska kyrkans biskopar, de som på ett särskilt sätt har till uppgift att leda och våra den ibland ganska vilsna fårskock som är kyrkan. I övrigt tror jag att både homosexuella och präster behöver Guds vidrörande.

 6. Sexuell läggning är ointressant när det handlar om att få stöd uppifrån.

  Då förstår jag vad du menar, även om det för mig är precis tvärtom. Må Gud röra vid deras hjärtan och förstå att all kärlek är av godo.

 7. Vad är kärlek?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: