LVF 60 år

Lutherska världsförbundet firar 60 år i dagarna med festligheter i Lund. Det land med flest lutheraner är föga förvånande Tyskland vars lutherska kyrkor sammanlagt har ca 12 milj medlemmar. Den största lutherska kyrkan är dock Svenska kyrkan med sina knappt 7 milj kyrkotillhöriga.

Tidningen Dagen hade idag en uppställning över världens största lutherska kyrkor med anledning av jubileet. Intressant då att notera att de stora kyrkorna i Europa inte längre är de dominerande. För trots att de fortfarande har de flesta medlemmarna är de nationalkyrkor med stora grupper mycket svagt involverade medlemmar, medan de starkt växande kyrkorna i Afrika och Asien snart är ikapp även i faktiska siffror, men då av medlemmar som i hög utsträckning själva valt att bli medlemmar. Därför vore det nog mer rättvisande att säga att världens största lutherska kyrkor är:

1. Ethiopian Evangelical Church Mekane Yesus, 4 500 296 medl.
2. Protestant Christian Batak Church, Indonesien, 3 750 000 medl.
3. Evangelical Lutheran Church in Tanzania, 3 500 000 medl.
4. Malagasy Lutheran Church, Madagaskar, 3 000 000 medl.

Först därefter kan man (om man räknar högt) få in Svenska kyrkans 6 895 840 medlemmar.

Kanske vore det hälsosamt för Svenska kyrkan högsta ledning att få ett annat perspektiv på var livskraften och initiativet för kyrkans framtid finns? Kanske kunde det stämma till något lite mer eftertänksamhet och ödmjukhet i strävan att vara först med att införa nya ordningar?

Annons

Ett svar

  1. […] Mekane Yesus-kyrkan har över 4,5 miljoner aktiva medlemmar. Den är, som jag tidigare bloggat om, därmed i praktiken världens största lutherska […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: