”Låt barnen komma till mig”

Vad gör de föräldrar sig skyldiga till egentligen, som undanhåller sina barn dopets gåva? Det var en av de frågor som jag försökte plantera i de teologi-studenter som besökte Sörbykyrkan idag. Om det dessutom är föräldrar som själva tror på Jesus och vill följa honom, då blir ju undanhållandets brott bara så mycket svårare. Om nu Jesus har barnets tro som ett slags förebild för hur också vår tro borde vara, då borde det rimligen inte finnas något som helst hinder för att barn också får ta emot dopets frälsande gåva? Om det är dopet som renar oss från synden, då är det väl en gåva vi skulle vilja ge barn så tidigt som möjligt?
Allt talar för att det är inte bara något bra utan snarast livsviktigt att döpa barn så fort det bara går. Varför ska vi låta barnen utsättas för den här världens ondska och elände på egen hand. Dopet är en kraft och ett beskydd som är alldeles för viktigt för att det ska förbehållas vuxna. Vi ger ju barn mat även om de inte vill äta, vi sätter kläder på barn när de ska gå ut, även om de inte skulle välja det om de fick bestämma själva och vi ger barn medicin då de är sjuka, även om få barn gärna sväljer beska piller av egen fri vilja.

Ja, detta är något av det som studenterna från Örebro teologiska högskola fick sig till livs i eftermiddags. Själv blir jag alltmer upprörd när jag tänker på det, att unga och välmenande människor undervisas att hindra sina barn att komma till Jesus. Inte vet jag om den upprördheten är någon direkt hjälp i det ekumeniska samtalet. Helt klart är ju att även baptistiskt skolade föräldrar gör det de tror är bäst för sina barn. Och Gud är nådig och barmhärtig. Men tänk om han också fick chansen att ge dopets gåva till alla de barn som växer upp i kyrkor med en baptistisk dopsyn! Å andra sidan kanske det är så pass andligen levande miljöer att det i någon mån kompenserar för den totala skyddslöshet mot ondskan som vi befinner oss i utan Jesu försoning och den helige Ande. Och kanske Gud ler när han tänker på att det är i en kyrka som Svenska kyrkan som han faktiskt har störst möjlighet att påverka människor eftersom så många där är döpta i späd ålder!

Ojdå, jag blev alldeles engagerad i dopet helt plötsligt. Men ju mer jag funderar över desto mer ser jag hur viktigt det är att även barn får tillgång till dopets gåva så fort det bara går.

Ett svar

  1. Det är alltid intressant att diskutera teologiska frågor med människor som har en avvikande (reflekterad) åsikt. Lika upprörd som du blir när du tänker på spädbarnen som inte blir döpta kan jag bli när jag läser din åsikt om vad som händer de små stackarna…jag skulle inte döpa ett spädbarn. Det vore intressant att samtala om våra olika Bibeltolkningar, och om hur våra dopsyn påverkar Gudsbilden och frälsningen.
    Allt gott, Erik!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: