Taizé nyss och i framtiden

Så är Taizé-helgen avklarad. Det blev fantastiskt fint i Olaus Petri kyrka med en flod av orange tyg och massor av ljus både i ljuslyktor i papper och vid ett antal utplacerade ikoner. I fredags eftermiddag var det en febril aktivitet på alla medhjälpare som glatt och villigt tog sig an uppgifterna att ställa i ordning kyrkan, förbereda fika, läsa texter och böner mm.

Sen blev det en mycket fin kvällsbön i fredags och hela lördagen präglades av Taizé och den gästande broder Matthew. Också då blev kvällsbönen något alldeles speciellt med fullsatt kyrka och ljuständning och sånger och böner och texter varvade.

I förmiddags firade vi mässa i Taizé-anda också i Sörbykyrkan, som var rejält ommöblerad för ändamålet. Trots att vi gjorde det i största enkelhet med gitarr/orgel och sång blev det en fin gudstjänst som andades en hel del Taizé, men framför allt stillhet och gudsnärvaro.

Kanske är det just det som är Taizé, att hitta ett lugn och en form för stilla och innerlig gudstillbedjan. Det är hur som helst en bristvara i vår tid och därför skulle det kunna vara så eftertraktat. Taizé har nog framtiden för sig…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: