Julnattens predikan

Det är änglarnas natt inatt. De som först höll på att skrämma slag på några herdar, strax utanför Betlehem, innan de sjungande och jublande berättade att inatt har ett barn fötts. Ett barn som är både Gud och människa på en gång.

 

Man kan fundera hur de ska ha känt sig, de där herdarna, som fick möta änglarna. Sa änglarna något mer än bara det vi kan läsa i Lukasevangeliet, och i så fall vad?

Och varför kom de just till herdarna därute i nattmörkret? Varför sjöng de inte på torget i Betlehem, eller ännu hellre på tempelplatsen i Jerusalem? Varför sökte de upp de allra enklaste människorna för att berätta det mest storslagna? Ja, varför?

 

Nog är det märkligt hur Gud väljer. En enkel tonårsflicka från Nasaret får föda Guds son. En grupp herdar, troligen rätt råbarkade, trötta och måttligt religiösa, blev de första som fick reda på att världens frälsare var född. Några stjärntydare från öster, troligen ända ifrån nuvarande Iran eller Irak upptäckte en ny stjärna på himlen och räknade ut att en ny kung fötts i Juda land. Välutbildade och kultiverade, vardagliga och enkla, gamla visa och unga oskuldsfulla.

 

De hade inte något som helst med varandra att göra, men Gud förde dem samman denna natt, när världshistorien vände och tiden började från noll.

 

Vi är en blandad skara här inatt. Gud har fört oss samman för att vi ska få ta emot glädjebudet som änglarna gav: idag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias Herren.

 

Det är änglarnas natt inatt. Lyssna till dem!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: