Julhandel

Idag har jag begått årets julklappsköpspremiär! Ett besök på Libris bokhandel och ett på Världsbutiken tvärs över gatan, så är det hela klart. Jag måste framstå som en nynnerligen osolidariskt konsument, som inte ägnar Mammon större uppmärksamhet. Dessvärre får mina nära och kära också lida av det eftersom mängden av klappar också är tämligen begränsad. Förhoppningsvis kan jag få chansen att uttrycka min kärlek och omsorg om dem på annat sätt än att spendera tusentals pengar på saker som går att slå in i paket. Eller också är allt detta bara ett uttryck för min otroliga snålhet och en ursäkt för att inte behöva bry mig eller anstränga mig. Nåja, det blir nog jul i år också.

Läste i tidningen idag om fosterdiagnostik, där man tydligen vill införa tidigare ultraljudsundersökningar för att på så vis kunna upptäcka barn med Downs syndrom. Så cynisk vår värld är! Forskningens framsteg leder återigen till en sortering av människoliv, så att vi kan välja vilka som ska få leva och inte. Och så lätt det tycks vara att tjusas av de tekniska möjligheterna och de vetenskapliga upptäckterna, så att man är beredd att genast omsätta dessa i praktik, innan man tänkt efter vad slags etiska konsekvenser de får. Det är livsviktigt att tänka efter före, när det handlar om människoliv. Men idag betraktas väl kanske inte de ofödda barnen som människor och därför behövs tydligen ingen eftertanke. Någon har sagt att måttet på hur högt en civilisation står är vilket sätt man tar hand om barn, gamla, sjuka, utstötta. Nästa vecka reser jag till Etiopien, ett av världens fattigaste länder. Jag kanske borde jämföra saken med den etiopiska civilisationen.

Ett svar

 1. Tjenare Erik!

  Det är lugnt, jag har inte köpt nån julklapp till dig heller, hahaha!
  Så skönt att slippa hålla på och tänka på att hitta massa presenter. Men det är ju inte så stor idé att släpa med en massa saker till Etiopien heller, för att sedan frakta hem dem igen. Elis är på väg, han mailade från Istanbul, allt verkar ha funkat bra.
  Vi ses!

  God Jul!
  /Ellen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: