Vems välsignelse?

Så har då kyrkostyrelsen till slut fastställt en ordning för välsignelse av registrerat partnerskap och i gårdagens nyhetsnotiser yttryckte ärkebiskop Anders Wejryd sin stora glädje över detta. (http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?isArchive=False&ID=125058)

Fascinerande att läsa ärkebiskopens uttalande om att en sådan välsignelseordning måste vara bl a ”biblisk”. Samtidigt kan han inte vara obekant med samtalsdokumentet ”Homosexuella i kyrkan” från Sv kyrkans teologiska kommitté (som förberett hela ärendet och förordat denna välsignelseordning). Där står på s 28:
”Kyrkan bör inte tona ner det förhållandet att vissa bibeltexter entydigt tycks ta avstånd från homosexuella handlingar. Detta måste i stället klargöras och tas ställning till. Den som bara lättvindigt går förbi detta gör inte allvar av Bibelns normativa och nutidskritiska funktion.”

Jag undrar ju över vilken Bibel ärkebiskopen och kyrkostyrelsen (och de andra biskoparna och kyrkomötet) läser. Tydligen innebär inte ”biblisk” i ärkebiskopens utsaga att det behöver finnas bibeltexter som sanktionerar homosexuellt samliv. Vad han då menar med ”biblisk” förstår jag inte riktigt, kanske en mer allmän poetisk beskrivning om kärlek mellan människor?

Frågan infinner sig också: Är det verkligen Guds välsignelse människor är ute efter, eller kan det vara så att det är ärkebiskopens, kyrkostyrelsens eller möjligen riksdagens och massmedias välsignelse man vill ha?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: