Herren, vår rättfärdighet

Har blivit inbjuden till en bibelstudiegrupp i en grannförsamling imorgon. De ville att jag skulle säga något om Herren – vår rättfärdighet och Herren – som helgar. Spännande ämne tycker jag. Och viss spänning ser jag också mellan rättfärdiggörelse och helgelse.

Som lutheran känner jag mig alltid något skeptisk till alltför käcka förväntningar på möjligheten till helgelse. Jag tänker att det snarast leder till förtvivlan eftersom det är så orealistiskt. Däremot är talet om rättfärdiggörelse genom Jesus Kristus något som jag klamrar mig fast vid som en livboj på stormigt vatten. Kan det i sin tur leda till något slags helgelse så lär jag inte upptäcka den själv i vilket fall. Därför verkar det ofta aningen överoptimistiskt att förvänta sig några särskilda framsteg på det området. Min poäng i sammanhanget är väl att så länge det beror på Jesu försoningsverk, då finns det något slags hopp för mig, men om det beror på mig själv, ja då ser det mycket mörkt ut.

Men trots min skepsis, så verkar det som om Bibeln ändå kallar oss till ett helgat liv, så helt galet kan det ju inte vara. Nåja, vi får väl se vad det blir av det hela. Jag hoppas på ett gott samtal där jag inte bara får dela med mig av mina tankar, utan också får lära mig ett och annat om Herren – vår rättfärdighet och Herren – som helgar. (Noterar också att både rättfärdigheten och helgelsen tycks ha Herren som subjekt!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: